Menu
Kurv

Hørlærred - vask og pleje

Hør er et dejligt materiale, der oven i købet bliver smuk, blød og blank af at blive brugt og vasket. Hørren er fra naturens hånd mere modstandsdygtig overfor pletter end andre tekstiler, og pletter er relativt lette at fjerne.

Vask:

  • hør bør vaskes ved 30 - 60 grader, ved temperaturer over 80 grader går det ud over spændstigheden og glansen i stoffet
  • anvend finvaskemiddel (samme slags som til uld og silke) og aldrig vaskemidler med blegemiddel eller optisk hvidt
  • kort og skånsom centrifugering
  • stoffet strækkes og glattes i våd tilstand og hænges til tørre
  • tør aldrig hørlærred i tørretumbleren
  • hørlærred bliver blødt og dejligt af tørring ude i vinden, men må ikke tørres i direkte sol
  • hørlærred stryges med et varmt strygejern, mens det er let fugtigt, så er det nemt at få det glat

Tip:
Hvis du vil spare strygejernet, kan du rulle det let fugtige stof stramt op på et plasticrør og lade det tørre færdigt dér. Tidligere blev hørdugene koldrullet, men det er vist de færreste, der har adgang til en koldrulle nu om dage.

Pletfjerning:

Det er vigtigt at fjerne pletter, inden de tørrer ind (bortset fra blomsterstøv, se nedenfor), da chancen for en vellykket pletfjerning så er størst.

Blomsterstøv:
Blomsterstøv er svært at fjerne, men det bedste er at starte med at støvsuge. Hvis man gnider på pletten, gnider man favestoffet ned i stoffets fibre. Lykkes det ikke at støvsuge det hele væk, kan man dryppe opvaskemiddel på og lade det ligge i fire timer eller længere, før man vasker stoffet ved 60 grader.

Cola:
Væsken suges op med køkkenrulle eller en ren klud, hvorefter stoffet skylles i lunkent vand.  Det kan måske være nødvendigt efterfølgende at duppe pletten med opvaskemiddel. Lad stoffet ligge med opvaskemiddel natten over og vask derefter.

Chokolade:
Skyl i lunkent vand tilsat opvaskemiddel og vask derefter normalt.

Kaffe:
Pletten skylles med lunkent vand og stoffet vaskes derefter normalt.

Rødvin:
Hæld vand, helst dansk vand med brus, over pletten og sug væsken op med køkkenrulle eller en ren klud. Alternativt kan der bruges hvidvin, som opløser farven i pletten. Gentag nogle gange, til pletten er væk eller næsten væk. Til sidst lægges dugen i blød i koldt vand. Er der stadig en farverest, kan den smøres med lidt glycerin, hvorefter stoffet lægges i en lukket pose, så pletten ikke tørrer ud. Lad det trække natten over. Næste dag duppes opvaskemiddel på glycerinpletten. Lad det virke nogle timer, inden dugen vaskes ved 60 grader. Den høje temperatur vil ofte være nødvendig for at fjerne fedtpletten fra glycerinen.

Sauce og fedt:
Pletten duppes med opvaskemiddel. Lad det virke nogle timer og vask derefter dugen ved 60 grader.

Stearin:
Fjern først den størknede stearin. Det kan være lettere, hvis dugen først har været nogle timer i fryseren i en lukket plastpose. Derefter lægger du køkkenrulle og kaffefiltre på begge sider af stoffet og stryger på meget lav varme og uden damp, så stearinen smelter på papiret, som du skifter undervejs. Hvis der stadig er en fedtet plet, kan den duppes med opvaskemiddel og ligge natten over, hvorefter den vaskes ved 60 grader.